Zwitserse kaasfondue traditioneel
Deze Zwitserse kaas bestaat uit: Emmentaler, Gruyère en Appenzeller.
Ingrediënten per persoon:
200 gram geraspte kaas
80 ml droge witte wijn
Verder nodig:
Teentje knoflook
Citroensap
Eventueel maïzena
Eventueel Kirsch
Peper en nootmuskaat
Bereiden:
Pers de knoflook of wrijf de caquelon (kaasfonduepan) ermee in.
Giet de wijn in de pan en breng deze tot het kookpunt.
Vuur iets zachter zetten en geleidelijk aan, al roerend, de kaas toevoegen.
Let op: laat de kaas niet koken.
In een kopje de kirsch (of witte wijn), citroensap mengen met de maïzena en aan de kaasfondue toevoegen als deze niet helemaal bindt.
De kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Tips om te dopen:
Diverse broodsoorten, bleekselderij, spruitjes, bloemkoolroosjes, gember, broccoli, champignons, komkommer, appel, banaan, ananas, hamblokjes, chorizoworstjes, slavinkjes, garnalen etc.
Wijntip:
Hunky Dory The Tangle of Sol de Andes Sauvignon Blanc.
Zwitserse kaasfondue pikant
Deze Zwitserse kaas bestaat uit: Schlossberger en Appenzeller
Ingrediënten per persoon:
200 gram geraspte kaas
80 ml droge witte wijn
Verder nodig:
Teentje knoflook
Citroensap
Eventueel maïzena
Eventueel Kirsch
Peper en nootmuskaat
Bereiden:
Pers de knoflook of wrijf de caquelon (kaasfonduepan) ermee in.
Giet de wijn in de pan en breng deze tot het kookpunt.
Vuur iets zachter zetten en geleidelijk aan, al roerend, de kaas toevoegen.
Let op: laat de kaas niet koken.
In een kopje de kirsch (of witte wijn), citroensap mengen met de maïzena en aan de kaasfondue toevoegen als deze niet helemaal bindt.
De kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Tips om te dopen:
Diverse broodsoorten, bleekselderij, spruitjes, bloemkoolroosjes, gember, broccoli, champignons, komkommer, appel, banaan, ananas, hamblokjes, chorizoworstjes, slavinkjes, garnalen etc.
Wijntip:
Hunky Dory The Tangle of Sol de Andes Sauvignon Blanc.
Geitenkaas fondue
Ingrediënten per persoon:
200 gram geraspte Blije Geit Pikant
een halve Bouygette (romige Franse geitenkaas)
80 ml droge witte wijn
Verder nodig:
Teentje knoflook
Citroensap
Eventueel maïzena
Eventueel Kirsch
Peper en nootmuskaat
Bereiden:
Pers de knoflook of wrijf de caquelon (kaasfonduepan) ermee in.
Giet de wijn in de pan en breng deze tot het kookpunt.
Vuur iets zachter zetten en geleidelijk aan, al roerend, de kaas toevoegen.
Let op: laat de kaas niet koken.
In een kopje de kirsch (of witte wijn), citroensap mengen met de maïzena en aan de kaasfondue toevoegen als deze niet helemaal bindt.
De kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Tips om te dopen:
Diverse broodsoorten, bleekselderij, spruitjes, bloemkoolroosjes, gember, broccoli, champignons, komkommer, appel, banaan, ananas, hamblokjes, chorizoworstjes, slavinkjes, garnalen etc.
Wijntip:
Hunky Dory The Tangle of Sol de Andes Sauvignon Blanc.
Vacherin Mont d'Or
Ingrediënten voor twee personen:
1 bakje Vacherin Mont d'Or
1 scheutje witte wijn
1 teentje knoflook
Takjes rozemarijn
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pel de knoflook en snijd deze in partjes. Snijd met een mes een kruis in korst van de Vacherin.
Voeg de knoflook samen met de wijn en rozemarijn toe aan de kaas.
Zet de kaas in het houten bakje 15 tot 20 minuten in de oven.
Roer de kaas na 8 minuten even door.
Tip: zet het bakje kaas in een oven bestendige schaal of pak hem in in aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de kaas in de oven lekt.
Serveer met stokbrood en groenten.
Wijntip:
Hunky Dory The Tangle of Sol de Andes Sauvignon Blanc.
Saint Marcelin mini fondue
Deze fondue is uitermate geschikt als voorgerecht voor 1 persoon of als kleine fondue om in het midden van een kaasplateau te serveren.
Ingrediënten:
1 bakje Saint Marcelin
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Plaats het schaaltje met kaas 7 minuten in de oven.
Serveer met stokbrood en groenten.